Marnowanie żywności
Informacja dotycząca sprawozdań o marnowanej żywności
Zgodnie z ustawą z dnia 19 lipca 2019 roku o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności istnieje obowiązek składania do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu pisemnego rocznego sprawozdania o marnowanej żywności przez sprzedawców żywności, w terminie do 31 marca roku kalendarzowego następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie.
Na podstawie art. 5 ust. 8 ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sprzedawca żywności w terminie do dnia 30 kwietnia roku kalendarzowego następującego po roku, którego opłata dotyczy wnosi należną opłatę na rachunek bankowy wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej na terenie województwa, w którym znajduje się siedziba sprzedawcy żywości.
Nr rachunku Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu, na który należy dokonać opłaty: 76 1130 1219 0000 0060 1120 0005
Treść Ustawy można znaleźć tutaj (pdf)
Wzór sprawozdania o marnowanej żywności określony został w drodze rozporządzenia przez Ministra Klimatu i Środowiska w sprawie wzoru sprawozdania o marnowanej żywności oraz wzoru zbiorczego sprawozdania o marnowanej żywności i jest dostępny jest tutaj (pdf)
Kontakt w sprawie sprawozdania:
tel. 77 45 37 611 wew. 155, 142, 111, 137; e-mail: sekretariat@wfosigw.opole.pl